Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése

Main Article Content

Andrea Varga-Kántor
Loránd Alexa
Emőke Topa
Béla Kovács
Nikolett Czipa

Absztrakt

Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozásunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC – Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentrációjának növelésével.


Magyar tanulmány DOI szám:


https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-3-HUN

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Varga-Kántor, A., Alexa, L., Topa, E., Kovács, B., & Czipa, N. (2021). Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 67(4), 3665–3671. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-3-HUN
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei