Tropán alkaloidok előfordulása élelmiszerekben valós és vélt kockázatok

Main Article Content

Lugasi Andrea

Absztrakt

A tropán alkaloidok számos növénycsaládban előfordulnak, toxikus hatásuk következtében dózistól függően enyhe tüneteket, de akár halált is okozhatnak. Az emberi szervezetbe leggyakrabban szennyeződés, tévesztés vagy bódító hatásuk miatti szándékos visszaélés következtében kerülnek. Gabonafélék, hüvelyesek, egyéb szemes termények, de különösen a vegyszermentes termelésű biotermékek nem megfelelő tisztítása következtében általános közfogyasztásra szánt élelmiszerekben előfordulnak, esetenként dokumentált mérgezést okoznak. A 2021-ben megjelent európai uniós szabályozás a növényi alapanyagok viszonylag széles körére határozza meg a tropán alkaloidok megengedhető mértékét, így a rendelet következetes betartásával elérhető lesz a tropán alkaloid szennyeződésből eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkenése, mindamellett, hogy az utóbbi évek élelmiszer-eredetű mérgezéses esetei felhívják a figyelmet a szabályozás alá eső élelmi anyagok köre bővítésének szükségességére.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Lugasi, A. (2023). Tropán alkaloidok előfordulása élelmiszerekben: valós és vélt kockázatok. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 69(1), 4295–4316. https://doi.org/10.52091/EVIK-2023/1-1-HUN
Folyóirat szám
Rovat
Fókuszban

Hivatkozások

Lounasmaa M., and Tamminen T. (1993): The tropane alkaloids: Chemistry and Biology. In: The Alkaloids (Ed: G.A. Cordell), Academic Press, New York, Vol. 44 1-114.

Griffin W.J., Lin G.D. (2000): Chemotaxonomy and geographical relationship of tropane alkaloid producing plants. Phytochemistry 53 623-637. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(99)00475-6

Koleva I.I., Van Beek T.A., Soffers A.E., Dusemund B., Rietjens I.M. (2011): Alkaloids in the human food chain--natural occurrence and possible adverse effects. Molecular Nutrition and Food Research 56 30-52. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100165

https://www.wikidata.org/wiki/Q413762 (Acquired: 12.07.2022)

Grynkiewicz G., Gadzikowska M. (2008): Tropane alkaloids as medicinally useful natural products and their synthetic derivatives as new drugs. Acta Pol Pharm – Drug Res 60 439-463. http://if-pan.krakow.pl/pjp/pdf/2008/4_439.pdf

Passos D.I., Mironidou-Tzouveleki M. (2016): Hallucinogenic plants in the Mediterranean countries. In Victor R. Preedy eds. Neuropathology of Drug Addictions and Substance Misuse, Volume 2: Stimulants, Club and Dissociative Drugs, Hallucinogens, Steroids, Inhalants and International Aspects, Chapter 71, Elsevier, https://doi.org/10.1016/C2013-0-14226-2 (Acquired: 18.07.2022)

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/367537 (Acquired: 10.07.2022)

Adamse P., van Egmond H.P., Noordam M.Y., Mulder P.P.J., de Nijs M. (2014): Tropane alkaloids in food: poisoning incidents. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods 6 (1) 15-24. https://doi.org/10.3920/QAS2013.0314

Friedman M., Levin C.E. (1989): Composition of Jimson Weed (Datura stramonium) seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry 37 998-1005. https://doi.org/10.1021/jf00088a040

Miraldi E., Masti A., Ferri S., Comparini I.B. (2001): Distribution of hyoscyamine and scopolamine in Datura stramonium. Fitoterapia 72 644-648. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(01)00291-X

Mroczek T., Głowniak K., Kowalska J. (2006): Solid-liquid extraction and cation-exchange solidphase extraction using a mixed-mode polymeric sorbent of Datura and related alkaloids. Journal of Chromatography A 1107 9-18. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.034

Caligiani A., Palla G., Bonzanini F., Bianchi A., Bruni R. (2011): A validated GC-MS method for the detection of tropane alkaloids in buckwheat (Fagopyron esculentum L.) fruits, flours and commercial foods. Food Chemistry 127 204-209. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.11.141

Jakabová S., Vincze L., Farkas A., Kilár F., Boros B., Felinger A. (2012): Determination of tropane alkaloids atropine and scopolamine by liquid chromatography-mass spectrometry in plant organs of Datura species. Journal of Chromatography A 1232 295-301. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2012.02.036

Padula L.Z., Bandoni A.L., Rondina R.V.D., Coussio J.D. (1976): Quantitative-determination of total alkaloids and scopolamine in Datura ferox growing in Argentina. Planta Medica 29 357-360. DOI: 10.1055/s-0028-1097676

Vitale A.A., Acher A., Pomilio A.B. (1995): Alkaloids of Datura ferox from Argentina. Journal of Ethnopharmacology 49 81-89. https://doi.org/10.1016/0378-8741(95)90035-7

Wilms J., Roder E., Kating H. (1977): Gas-Chromatographic determination of tropane alkaloids in organs of Atropa Belladonna. Planta Medica 31 249-256.

Simola L.K., Nieminen S., Huhtikangas A., Ylinen M., Naaranlahti T., Lounasmaa M. (1988): Tropane alkaloids from Atropa belladonna 2. Interaction of origin, age, and environment in alkaloid production of callus-cultures. Journal of Natural Products 51 234-242. https://doi.org/10.1021/np50056a007

Sporer F., Sauerwein M., Wink M. (1993): Diurnal and developmental variation of alkaloid accumulation in Atropa belladonna. Acta Horticulturae 331 381-386. DOI: 10.17660/ActaHortic.1993.331.53

Ashtiania F., Sefidkonb F. (2011): Tropane alkaloids of Atropa belladonna L. and Atropa acuminata Royle ex Miers plants. Journal of Medicinal Plants Research 5 6515-6522. DOI:10.5897/JMPR11.482

Zarate R., Hermosin B., Cantos M., Troncoso A. (1997): Tropane alkaloid distribution in Atropa baetica plants. Journal of Chemical Ecology 23 2059-2066. https://doi.org/10.1023/B:JOEC.0000006489.76006.cb

Berkov S. (2001): Size and alkaloid content of seeds in induced autotetraploids of Datura innoxia, Datura stramonium and Hyoscyamus niger. Pharmaceutical Biology 39 329-331. https://doi.org/10.1076/phbi.39.5.329.5896

Brown J.H. (1990): Atropine, scopolamine and related antimuscarinic drugs. In: Pharmacological Basis of Therapeutics. Eds Goodman Gilman A, Rall TW, Nies AS and Taylor P, Pergamon Press, Oxford, 33-48.

Gadzikowska M., Grynkiewicz G. (2002): Tropane alkaloids in pharmaceutical and phytochemical analysis. Acta Poloniae Pharmaceutica 59 (2) 149-160. https://www.ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2002/2/149.pdf (Acquired: 06.08.2022)

Martindale (2011): The complete drug reference, online, Atropine, Pharmaceutical Press, London, Date of monographs revision: 05 December 2011. http://www.medicinescomplete.com/mc/martindale/current/ (Acquired: 12.07.2022)

Beermann B., Hellström K., Rosén A. (1971): The gastrointestinal absorption of atropine in man. Clinical Science 40 95-106. https://doi.org/10.1042/cs0400095

Spina S.P., Taddei A. (2007): Teenagers with jimson weed (Datura stramonium) poisoning. Canadian Journal of Emergency Medicine 9 467-469. https://doi.org/10.1017/S1481803500015530

Kohnen-Johannsen K.L., Kayser O. (2019): Tropane alkaloids: Chemistry, pharmacology, biosynthesis and production. Molecules 24 (4), 796; https://doi.org/10.3390/molecules24040796

http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=84755 (Acquired: 07.08.2022)

https://www.parentmcs.hu/?page=vegyul&id=8 (Acquired: 07.08.2022)

https://commonchemistry.cas.org/detail?cas_rn=529-17-9 (Acquired: 07.08.2022)

https://commonchemistry.cas.org/detail?cas_rn=50-36-2 (Acquired: 07.08.2022)

https://commonchemistry.cas.org/detail?cas_rn=402856-42-2 (Acquired: 07.08.2022)

Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6

Pollesche J. (2019): The use of morphine and scopolamine to induce twilight sleep. Embryo Project Encyclopedia (2019-05-02). ISSN: 1940-5030 http://embryo.asu.edu/handle/10776/13101 (Acquired: 07.08.2022)

Beverly R. (1705): The history and present state of Virginia, in four parts (University of North Carolina). Book II. The natural product and conveniencies in its unimprov’d state, before the English went thither. p. 24. http://docsouth.unc.edu/southlit/beverley/beverley.html (Acquired: 07.08.2022)

Sztejnberg A. (2021): Albert Ladenburg (1842-1911) – The distinguished German chemist and historian of chemistry of the second half of the XIX century (To the 110th anniversary of his death). Substantia 5 (2) 153-164. doi: 10.36253/Substantia-1231

https://www.nlm.nih.gov/exhibition/pickyourpoison/exhibition-cocaine.html?slide=3 (Acquired: 07.08.2022)

http://www.euvs.org/en/discover/man-behind-the-bottle/mariani (Acquired: 07.08.2022)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vin_mariani_publicite156.jpg (Acquired: 07.08.2022)

https://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola (Acquired: 07.08.2022)

https://www.businessinsider.com/strategies-coca-cola-used-to-become-an-iconic-brand-2016-2#1-it-started-with-a-unique-market-tested-formula-1(Acquired: 07.08.2022)

https://www.encyclopedia.com/science/news-wires-white-papers-and-books/willstatter-richardmartin (Acquired: 07.08.2022)

Raskin I., Ribnicky D.M., Komarnytsky S., Ilic N., Poulev A., Borisjuk N., Brinker A., Moreno D.A., Ripoll C., Yakoby N., O’Neal J.M., Cornwell T., Pastor I., Fridlender B. (2002): Plants and human health in the twenty-first century. Trends Biotechnol 20 (12) 522-31. https://doi.org/10.1016/S0167-7799(02)02080-2

VII. Ph. Eur (2011): Council of Europe, European pharmacopoeia, 7th Ed. Council of Europe, Strasbourg, France. http://online.edqm. eu/EN/entry.htm

Lin C.C., Chen, J.C. (2002): Medicinal herb Erycibe henri Prain (‘Ting Kung Teng’) resulting in acute cholinergic syndrome. J Toxicology – Clinical Toxicology 40 185-187. https://doi.org/10.1081/CLT-120004409

Beltman W., Van Riel A.J.H.P., Wijnands-Kleukers A.P.G., Vriesman M.F., Van den Hengel-Koot I.S., De Vries I., Meulenbelt, J. (1999): Smartshops – Smart shops: a survey of products, claimed effects and medical-toxicological relevance. RIVM report 348802 017 [in Dutch]. National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Bilthoven, the Netherlands, https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/348802017.html

Abia W.A., Montgomery H., Nugent A.P., Elliott C.T. (2021): Tropane alkaloid contamination of agricultural commodities and food products in relation to consumer health: Learnings from the 2019 Uganda food aid outbreak. Compr Rev Food Sci Food Saf 20 501-525. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12664

González-Gómez L., Morante-Zarcero S., Pérez-Quintanilla D., Sierra I (2022): Occurrence and chemistry of tropane alkaloids in foods, with a focus on sample analysis methods: A Review on Recent Trends and Technological Advances. Foods 11 407. https://doi.org/10.3390/foods11030407

Mulder P.P.J., Pereboom-de Fauw D.P.K.H., Hoogenboom R.L.A.P., de Stoppelaar J., de Nijs M. (2015): Tropane and ergot alkaloids in grain-based products for infants és young children in the Netherlands in 2011–2014. Food Addit Contam Part B Surveill 8 284-290. https://doi.org/10.1080/19393210.2015.1089947

Mulder P.P.J., De Nijs M., Castellari M., Hortos M., MacDonald S., Crews C., Hajslova J. Stranska M. (2016): Occurrence of tropane alkaloids in food. EFSA supporting publication, 2016:EN-1140, 200. o., https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2016.EN-1140

Marín-Sáez J., Romero-González R., Garrido Frenich A. (2017): Multi-analysis determination of tropane alkaloids in cereals and Solanaceaes seeds by liquid chromatography coupled to single stage Exactive-Orbitrap. J Chromatogr. A 1518 46-58. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2017.08.052

Cirlini M., Demuth T.M., Biancardi A., Rychlik M., Dall’Asta C., Bruni R. (2018): Are tropane alkaloids present in organic foods? Detection of scopolamine and atropine in organic buckwheat (Fagopyron esculentum L.) products by UHPLC–MS/MS. Food Chem 239 141-147. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.028

Marín-Sáez, J.; Romero-González, R.; Garrido Frenich, A. (2019): Reliable determination of tropane alkaloids in cereal based baby foods coupling on-line spe to mass spectrometry avoiding chromatographic step. Food Chem 275 746-753. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.09.137

Baslé Q., Mujahid C., Bessaire T. (2020): Application of a streamlined LC-MS/MS methodology for the determination of atropine and scopolamine in cereals from Asian and African countries. Food Addit Contam Part A Chem Anal Contro. Expo Risk Assess 37 1744-1754. https://doi.org/10.1080/19440049.2020.1800828

González-Gómez L., Gañán J., Morante-Zarcero S., Pérez-Quintanilla D., Sierra I. (2020): Sulfonic acid-functionalized SBA-15 as strong cation-exchange sorbent for solid-phase extraction of atropine and scopolamine in gluten-free grains and flours. Foods 9 (12) 1854. https://doi.org/10.3390/foods9121854

Shimshoni J.A., Duebecke A., Mulder P.P.J., Cuneah O., Barel S. (2015): Pyrrolizidine and tropane alkaloids in teas and the herbal teas peppermint, rooibos and chamomile in the Israeli market. Food Addit Contam Part A Chem Ana. Control Expo Risk Assess 32 2058-2067. https://doi.org/10.1080/19440049.2015.1087651

González-Gómez L., Gañán J., Morante-Zarcero S., Pérez-Quintanilla D., Sierra I. (2022): Mesostructured silicas as cation-exchange sorbents in packedor dispersive solid phase extraction for the determination of tropane alkaloids in culinary aromatics herbs by HPLC-MS/MS. Toxins 14 218. https://doi.org/10.3390/toxins14030218

Adamse P., van Egmond H.P. (2010): Tropane alkaloids in food. RIKILT - Institute of Food Safety, Wageningen University & Research centre, https://edepot.wur.nl/160741

Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on Tropane alkaloids (from Datura sp.) as undesirable substances in animal feed. (2008) The EFSA Journal 691 1-55. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.691

European Commission (EC), 2002. Directive 2002/32/EC of the European Parliament and of the Council of 7 May 2002 on undesirable substances in animal feed. Official Journal of the European Union L 140 10. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/ HTML/?uri=CELEX:32002L0032&from=EN (Acquired: 07.08.2022)

Bania T.C., Chu J., Bailes D., O'Neill M. (2004): Jimson weed extract as a protective agent in severe organophosphate toxicity. Acad Emerg Med 11 (4) 335-338. https://doi.org/10.1197/j.aem.2003.12.002

Kerchner A., Farkas Á. (2020): Worldwide poisoning potential of Brugmansia and Datura. Forensic Toxicology 38 30-41. https://doi.org/10.1007/s11419-019-00500-2

List G.R., Spencer G.F. (1976): Fate of Jimson weed seed alkaloids in soybean processing. Journal of the American Oil Chemists’ Society 53 535-536. doi: 10.1007/BF02586254

Perharič L., Koželj G., Družina B., Stanovnik L. (2013): Risk assessment of buckwheat flour contaminated by thorn-apple (Datura stramonium L.) alkaloids: a case study from Slovenia. Food Additives and Contaminants, Part A 30 321-330. https://doi.org/10.1080/19440049.2012.743189

Marín-Sáez J., Romero-Gonzále, R., Garrido Frenich, A. (2019): Degradation of tropane alkaloids in baked bread samples contaminated with Solanaceae seeds. Food Research International 122 585-592. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.027

Marín-Sáez J., Romero-González R., Garrido Frenich A. (2019): Effect of tea making and boiling processes on the degradation of tropane alkaloids in tea and pasta samples contaminated with Solanaceae seeds and coca leaf. Food Chemistry 287 265-272. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.091

Vera-Baquero F.L., Morante-Zarcero S., Sierra I. (2022): Evaluation of thermal degradation of tropane and opium alkaloids in gluten-free corn breadsticks samples contaminated with Stramonium Seeds and baked with poppy seeds under different conditions. Foods 11 2196. https://doi.org/10.3390/foods11152196

Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK RENDELETE (2002. január 28.) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L31/1 463-486. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&from=HU (Acquired: 20.04.2022)

EFSA CONTAM Panel (EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain), 2013. Scientific Opinion on Tropane alkaloids in food and feed. EFSA Journal 11 (10) 3386. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3386

A Bizottság (EU) 2016/239 rendelete (2016. február 19.) az 1881/2006/EK rendeletnek a bizonyos, csecsemők és kisgyermekek számára készült gabona-alapú élelmiszerekben előforduló tropánalkaloidok felső határértékeinek tekintetében történő módosításáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L45 3-5. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0239&from=EN (Acquired: 08.04.2022)

A Bizottság 1881/2006/EK rendelete (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L364 5-24. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R1881- 20170728&from=PL (Acquired: 12.05.2022)

A Bizottság (EU) 2015/976 ajánlása (2015. június 19.) a tropán alkaloidok élelmiszerekben való előfordulásának nyomon követéséről. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L157 97-98. https://eur-lex. europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015H0976&from=HU (Acquired: 04.05.2022)

EFSA (European Food Safety Authority), Arcella D., Altieri A., Horváth Zs. (2018): Scientific report on human acute exposure assessment to tropane alkaloids. EFSA Journal 16 (2) 5160. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5160

A Bizottság (EU) 2021/1408 rendelete (2021. augusztus 27.) az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló tropánalkaloidok felső határértékei tekintetében történő módosításáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R1408&from=EN (Acquired: 12.04.2022)

Az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve (2002. június 10.) az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L183/51 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002L0046&from=EN (Acquired: 23.10.2020)

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400037.esc (Acquired: 12.04.2022)

https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalasra_nem_javasolt_gyogynovenyek_es_ertekelesuk_(Acquired: 29.06.2022)

Harsh M.L. (1989): Tropane alkaloids from Lycium barbarum Linn. in vivo and in vitro. Current Science 58 817-818. Corpus ID: 88551086

Drost-Karbowska K., Hajdrych-Szaufer M., Kowalewski Z. (1984): Search for alkaloid-type basis in Lycium halimifolium. Acta Poloniae Pharmaceutica 41 127-129.

Adams M., Wiedenmann M., Tittel G., Bauer R. (2006): HPLC-MS trace analysis of atropine in Lycium barbarum berries. Phytochemical Analysis 17 279-283. https://doi.org/10.1002/pca.915

Potterat O. (2010): Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica 76 7-19. DOI: 10.1055/s-0029-1186218

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search (Acquired: 07.08.2022)

https://portal.nebih.gov.hu/kihelyezett-tanszek-kijelzo/-/asset_publisher/IDJzzr2QmllY/content/extrudalt-kolesgolyo-termekeket-vont-ki-a-forgalombol-a-nebih https://www.mueller.co.hu/as sets/download/19/2020_termekvisszahivas_Hafervoll-37919.pdf (Acquired: 12.07.2022)

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/hirek_erdekessegek/31281/nebih_figyelmeztetes_mergezo_gyomnoveny_kerulhetett_a_fagyasztott_zoldbabba (Acquired: 12.07.2022)

https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas (Acquired: 12.06.2022)

https://vendeglatasmagazin.hu/ismet-sulyos-mergezest-okozott-fertozott-fuszerkomeny/ (Acquired: 28.06.2022)

https://index.hu/belfold/2018/04/26/mergezest_kapott_a_gulyastol_egy_csoport_turista/ (Acquired: 09.05.2020)

https://portal.nebih.gov.hu/-/ismet-szennyezett-fuszerkomeny-visszahivasat-rendelte-el-a-hatosag (Acquired: 09.05.2020)

https://portal.nebih.gov.hu/-/ujabb-csattano-maszlaggal-szennyezett-fuszerkomeny-teteleketazonositott-a-nebih-laboratoriuma (Acquired: 09.05.2020)

https://wesslingtudaskozpont.hu/resources/hungalimentaria/archiv/2019/eloadasok/Sus%C3%A1n%20Judit%20-%202019Tox_hungalimentaria.pdf (Acquired: 06.08.2022)

https://glutenerzekeny.hu/termekvisszahivas-teff-liszt-2023-03-18/(Acquired: 21.03.2023)

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei