Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása

Main Article Content

Csaba Farkas
László Fenyvesi
Károly Petróczki

Abstract

A kertészeti termények feldolgozási folyamataiban az egyik legjelentősebb, a gyümölcs tönkremeneteléhez vezető jelenség az ismétlődő mechanikai igénybevételek miatt bekövetkező kifáradás, ami főleg a szállítás során veszélyezteti a termények épségét. Ilyen sérülések esetében a károsodott gyümölcs közvetlen környezete, vagy akár a teljes terményhalmaz is veszélybe kerülhet, hiszen a romláshoz vezető biológiai folyamatok nem korlátozódnak a károsodott terményegyedre. Az ismétlődő hatások esetében a statikus határtértékhez képest kisebb erő is elegendő a tönkremenetelhez, de a terhelés mellett az adott termény anyagi tulajdonságai, valamint a károsodás közben megfigyelhető energiamérleg is fontos szerepet játszik a mechanikai ellenállás meghatározásában. Munkánkban ennek megfelelően a választott terményeket leginkább jellemző anyagmodellekre, az ismételt terhelések során mért disszipált-energia mutatókra, valamint a tönkremeneteli idő definiálására és meghatározására építjük a tönkremeneteli folyamat leírását. A kísérletek során az Európai Unió almatermelésének legnagyobb arányú képviselője, a Golden Delicious alma, valamint a hosszú tárolhatóságú Packham körte kifáradási jellemzőit hasonlítjuk össze lineáris regressziós modellek felállításával.


Magyar tanulmány DOI szám:


https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/2-5-HUN

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Farkas, C., Fenyvesi, L., & Petróczki, K. (2021). Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása. Journal of Food Investigation, 67(2), 3465–3478. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/2-5-HUN
Section
Articles