Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása
Main Article Content
Abstract
A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab tápanyagés ásványanyag-tartalmának meghatározását végeztük el, az eredményeket leíró statisztikai módszerekkel elemeztük. Munkánk célja az volt, hogy a világ különböző országaiból származó alapanyagokból legyenek alapadataink, amelyeket összehasonlíthatunk a magyarországi alapadatokkal. Az eredmények értékelése során a makrotápanyagok trendszerű változását tapasztaltuk, a termények ásványanyag tartalma több esetben közepes vagy erős változékonyságú volt. Eredményeink alapján javasolható, hogy a szakértők gyakrabban újítsák meg az alapadatokat – tekintettel az egyre globalizált világra –, és vegyék figyelembe a termények származási ország szerinti változékonyságát.
Magyar tanulmány DOI szám: 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN
Magyar tanulmány DOI szám: 10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN
Downloads
Download data is not yet available.
Article Details
How to Cite
Répás, Z., & Győri, Z. (2022). Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása. Journal of Food Investigation, 68(1), 3746–3762. https://doi.org/10.52091/EVIK-2022/1-3-HUN
Issue
Section
Articles