Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek

Main Article Content

János Csapó
Csilla Albert
Tamás János Szigeti

Abstract

Az áttekintő cikk első felében a szerzők általánosságban írnak az élelmiszerhamisításról, majd az alábbi kérdésekre keresnek választ: hamisítják-e napjainkban az élelmiszereket; mit jelent az élelmiszerhamisítás és hogyan lehet ellene küzdeni; milyen hatósági intézkedéseket célszerű tenni az élelmiszerhamisítás felderítésekor; milyen szankciókat lehet hozni élelmiszerhamisítás esetén. A cikk szerzői a tej- és tejtermékek hamisítása kapcsán írnak a különféle állatfajtáktól származó tejek, például a bivaly-, a kecske- és a juhtej, valamint az anyatej tehéntej által történő hamisításáról, valamint a szójatej tehéntejhez történő keveréséről. Ismertetik továbbá a savó és az író tejből történő kimutatását, a savófehérje tejtermékekből történő meghatározását, a tejporból előállított tej elemzését és a tej- és tejtermék-hamisítás egyéb lehetőségeit. Végül a tejben, a vajban és a ghee-ben (hagyományos, bivalytejből készült indiai vajkészítmény - a szerk.) lévő egyéb zsiradékok kimutatásáról, a tej vizezéséről, a tej és a tejtermékek hőkezeltségének meghatározásáról, valamint a fogyasztásra alkalmatlan, romlott tej mennyiségének kimutatásáról írnak. A kéziratban a hamisítások kiszűrésére alkalmas analitikai módszerek elveit is ismertetik.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Csapó, J., Albert, C., & Szigeti, T. J. (2020). Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek. Journal of Food Investigation, 66(1), 2802–2813. Retrieved from https://eviko.szte.hu/index.php/eviko/article/view/212
Section
Science

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>