Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával

Main Article Content

Zsófia Zurbó
János Csapó

Abstract

A prebiotikumok olyan emészthetetlen élelmiszer komponensek, amelyek a vastagbélbe jutva a bifidobaktériumok és a laktobacillusok számára tápanyagul szolgálnak. A diétás rostok és az oligoszacharidok tipikus prebiotikumok, ezért kísérleteink során prebiotikumokat állítottunk elő a laktóz, az almasav, valamint a citromsav megfelelő koncentrációban és megfelelő ideig, optimális hőmérsékleten végzett reakciójával. Meghatároztuk a reakció ideális paramétereit, mértük a kiindulási anyagok fogyását és a végtermék koncentrációjának növekedését, sósavas hidrolízist követően elemeztük a hidrolizált prebiotikum összescukor-tartalmát. In vitro kísérletekkel bebizonyítottuk, hogy az általunk előállított végtermék ellenáll a szénhidrátbontó enzimeknek(ez egy prebiotikum esetében alapkövetelmény), hogy végül a vastagbélbe jutva tápanyagul szolgáljon az ott élő probiotikus baktériumok számára.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Zurbó, Z., & Csapó, J. (2020). Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával. Journal of Food Investigation, 66(2), 2962–2969. Retrieved from https://eviko.szte.hu/index.php/eviko/article/view/253
Section
Science

Most read articles by the same author(s)