Mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálata

Main Article Content

Rita Végh
Dorina Puter
Áron Vaskó
Mariann Csóka

Absztrakt

Tápértékének, élettani hatásainak és egyedi aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott, édesítésre használt élelmiszerünk. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, amelyek közül hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv előírása és irányelvei a mérvadók. Tanulmányunkban hazai és külföldi mézek színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgáltuk. Szándékunk volt áttekinteni a hazánkban forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit. Érdekességképpen egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet is megvizsgáltunk. A virágpor kevésbé széles körben fogyasztott méhészeti termék, leginkább az egészségtudatos fogyasztók által ismert étrend-kiegészítő. Összetételét illetően is jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, mint a méz esetén. Munkánkkal ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Ezen túlmenően ismertetjük néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit.
Magyar tanulmány DOI szám: 10.52091/EVIK-2022/1-4-HUN

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Végh, R., Puter, D., Vaskó, Áron, & Csóka, M. (2022). Mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálata. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 68(1), 3779–3792. https://doi.org/10.52091/EVIK-2022/1-4-HUN
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok