Az ehető rovarok megítélése Magyarországon Diplomások és egyetemi hallgatók körében végzett online kutatás

Main Article Content

Bánáti Diána
Lendvai Edina

Absztrakt

Kutatásunk során egy – hazánkban és Európában, még kevéssé vagy nem elfogadott – új élelmiszerrel foglalkoztunk, az ehető rovarokkal. Megvizsgáltuk, hogy milyen jogi szabályozás alá esnek, hogyan lehet beépíteni a táplálkozásba és az eddigi vizsgálatok milyen fogyasztói hozzáállást mértek fel. Emellett kitértünk a rovar fogyasztás történetére és bemutattuk a táplálkozásban betöltött szerepüket, a lehetőségeket is.
Az irodalmi áttekintés után, ismertettük a saját kutatásunkhoz használt online kérdőív főbb témaköreit, valamint a kutatásunk alanyait. Az eredmények bemutatása kapcsán megbizonyosodhattunk arról, hogy a megkérdezett fogyasztók (N=440) igen kevés ismerettel rendelkeznek az ehető rovarokról, viszont több információ birtokában nyitottak lennének kipróbálásuk iránt is. A kérdőív kitöltői alapvetően az elutasítással, illetve a távoli tájakra történő asszociációval gondoltak a rovarevésre, egyúttal a fehérje forrás, a fenntarthatóság is megjelentek a képzettársításnál. Vizsgálatainkból kiderült, hogy a férfiak jobban elfogadják ezen különleges új élelmiszereket, mint a nők. A korosztályoknál azonban nem lehetett ilyen markáns különbséget észrevenni, bár a fiatalok inkább befogadóbbnak tűntek. Az elfogadást – véleményük szerint – egyrészt az segítené elő, ha a rovarokból készült étel nem hasonlítana eredeti állapotára, s így inkább liszt vagy olaj formájában lehetne megkedveltetni a fogyasztókkal, másrészt megfelelő információk megismer(tet)ése is elősegítené ezt a folyamatot.
Úgy gondoljuk, hogy az elvégzett kutatásunk, mely nem volt reprezentatív, további folytatást igényel, például kóstolással egybekötött fókuszcsoportos vizsgálat formájában.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bánáti, D., & Lendvai, E. (2024). Az ehető rovarok megítélése Magyarországon: Diplomások és egyetemi hallgatók körében végzett online kutatás. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 70(2), 13–29. https://doi.org/10.52091/EVIK-2024/2-2
Folyóirat szám
Rovat
Tudomány

Hivatkozások

Bánáti D., Bogueva D., Ovca A. (2024): Consumer perception of edible insects. In: Consumer perceptions of food (Ed.: Bogueva D.). Springer. (accepted for publication)

Bodenheimer FS (1951): Insects as human food; a chapter of the ecology of man. The Hague, Dr. W. Junk Publishers.

Davey GCL (2011): Disgust: The disease-avoidance emotion and its dysfunctions. Philos. Trans. R. Soc.: Bio Sci 366: 3453-3465

Dicke M, Eilenberg J, Salles JF et al. (2020): Edible insects unlikely to contribute to transmission of coronavirus SARS‐CoV‐2. J Insects Food Feed 6: 333-339

Dupont J, Fiebelkorn F (2020): Attitudes and acceptance of young people toward the consumption of insects and cultured meat in Germany. Food Qual Prefer 85: 103983

EFSA (2021): Safety of dried yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal 19(1): 6343

Egolf A, Siegrist M, Hartmann C (2018): How people’s food disgust sensitivity shapes their eating and food behaviour. Appetite 127: 28-36

EU (2015): EU Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015 on Novel Foods, Amending Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council and Repealing Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and of the Council and Commission Regulation (EC) No 1852/2001; EU: Brussels, Belgium, 2015. OJEU: L 327/1.

FAO (2013): The contribution of insects to food security, livelihoods and the environment FAO. Rome, Italy. I3264E/1/04.13. https://www.fao.org/edible-insects/en/ (10 May 2023)

FAO (2021): Looking at edible insects from a food safety perspective. Challenges and opportunities for the sector. FAO. Rome, Italy: 1 – 108 https://www.fao.org/documents/card/en/c/cb4094en (12 May 2023)

Fukano Y, Soga M (2021): Why do so many modern people hate insects? The urbanization–disgust hypothesis. Sci Total Environ 777: 146229

Gerhát, P. (2023): Nagyon bizarr, de egészséges dolog terjed az éttermek kínálatában. https://divany.hu/testem/rovar-feherje/

Hartmann C, Shi J, Giusto A et al. (2015): The psychology of eating insects: A cross-cultural comparison between Germany and China. Food Qua Prefer 44: 148-156

Kostecka J, Konieczna K, Cunha LM (2017): Evaluation of insect-based food acceptance by representatives of Polish consumers in the context of natural resources processing retardation. J Ecol Eng 18:166–174

Lange KW, Nakamura Y (2021): Edible insects as future food: chances and challenges. Future Foods 1(1): 38-46

Leroy F, Abraini F, Beal T et al. (2022): Animal board invited review: animal source foods in healthy, sustainable, and ethical diets-an argument against drastic limitation of livestock in the food system. Animal 16(3): 100457

Looy H, Dunkel FV, Wood JR (2014): How then shall we eat? Insect-eating attitudes and sustainable foodways. Agric. Hum. Values 31: 131–141

Matandirotya NR, Filho WL, Mahed G et al. (2022): Edible Insects Consumption in Africa towards Environmental Health and Sustainable Food Systems: A Bibliometric Study. IJREPH 19(22): 14823

Megido RC, Gierts C, Blecker C et al. (2016): Consumer acceptance of insect-based alternative meat products in Western countries. Food Qual Prefer 52: 237–243

Meyer-Rochow VB, Kejonen A (2020): Could western attitudes towards edible insects possibly be influenced by idioms containing unfavourable references to insects, spiders and other invertebrates? Foods 9: 172

Morrisons (2022): Morrisons becomes first supermarket to launch its own carbon neutral eggs. https://www.morrisons-corporate.com/media-centre/corporate-news/morrisons-becomes-firstsupermarket-to-launch-its-own-carbon-neutral-eggs/#:~:text=In%20stores%20now%2C%20Morrisons%20new,bakery%2C%20fruit%20and%20vegetable%20sites (02 Aug 2022).

Nakai J, Totani Y, Hatakeyama D et al. (2020): Another example of conditioned taste aversion: Case of snails. Biology 9: 422

Quintieri L, Nitride C, De Angelis E et al. (2023): Alternative Protein Sources and Novel Foods: Benefits, Food Applications and Safety Issues. Nutrients 15: 1509

Ramos-Elorduy J (2009): Anthropo-entomophagy: Cultures, evolution and sustainability. Entomol Res 39(5): 271–288

Ramos-Elorduy J, Menzel P (1998): Creepy crawly cuisine: the gourmet guide to edible insects. Inner Traditions / Bear & Company. p. 44.

Rozin P, Fallon AE (1987): A perspective on disgust. Psychol Rev 94: 23-41

Sogari G, Bogueva D, Marinova D (2019): Australian consumers’ response to insects as food. Agriculture 9: 108.

Tuhumury HCD (2021): Edible insects: Alternative protein for sustainable food and nutritional security. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 883: 012029

Valadez AR (2003): La domesticación animal. UNAM, Instituto de Investigaciones Antropológicas, Plaza y Valdés Editores, México City.

Verbeke W (2015): Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat substitute in a Western society. Food Qual Prefer 39: 147–155

Yen AL (2015): Insects as food and feed in the Asia Pacific region: current perspectives and future directions. J Insects Food Feed 1(1): 33-55